🔹 سیاست اصلاح نرخ ارز نیما از مهرماه ۱۴۰۲ به صورت تدریجی و با هدف ازبین بردن رانت ناشی از اختلاف نرخ نیما و بازار غیررسمی، در دستور کار بوده و از ابتدای دولت چهاردهم متناسب با کاهش قابل توجه نرخ تورم با سرعت بیشتری دنبال شده است.

🔹 از طرفی نرخ ارز بازار غیررسمی در یک سال گذشته عمدتا تحت تاثیر تنش‌های منطقه‌ای، شوک‌های سیاسی و عوامل روانی نوسان داشته است.

🔹 اینکه صرفا افزایش نرخ ارز بازار غیررسمی نتیجه افزایش نرخ ارز نیما بوده باشد علی‌رغم داشتن تاثیر کوتاه‌مدت، اما شواهد آماری آن را پشتیبانی نمی‌کند‌.

🔹همانطور که در نمودار مشخص است؛ علی‌رغم ثبات نسبی نرخ ارز نیما، نرخ ارز بازار غیررسمی رفتارهای متفاوتی از خود نشان داده است.

🔹علل نوسانات اخیر عمدتا افزایش تقاضای خرید ارز توسط شرکت‌ها در پایان سال میلادی و انتظارات تورمی ناشی از تنش‌های سیاسی بویژه سقوط دولت سوریه بوده است.

🔹 واقعی‌سازی نرخ نیما هرچند می‌تواند در کوتاه‌مدت، بر افزایش نرخ دلار غیررسمی اثر بگذارد، اما در میان‌مدت با اصلاح حاشیه سود واردات کالاها، سبب مدیریت تقاضای واردات شده و با کاهش تمایل به واردات به دلیل کاهش اختلاف نرخ ارز رسمی و غیررسمی، ضمن کنترل تبعات تورمی، فشار تقاضای سوداگرایانه بر منابع ارزی کشور را کاهش می‌دهد.

🔹 از سوی دیگر، با عدم قیمت‌گذاری دستوری و افزایش انگیزه صادرکنندگان، عرضه ارز افزایش یافته و به کاهش اثرگذاری و نوسانات ارزی بازار غیررسمی منجر شود.

دیدگاهتان را بنویسید