سایه بزرگترین پرونده فساد فوتبال ایران بر سر لیگ برتر

در حالی که رقابتهای لیگ برتر فوتبال ایران به ایستگاه پایانی خود نزدیک میشود و چهره تیمهای سقوطکننده مشخص شده، سایه یک پرونده جنجالی همچنان بر فوتبال ایران سنگینی میکند؛ پروندهای که بهرغم حساسیت بالا، هنوز تعیین تکلیف نشده است.
در حالی که رقابتهای لیگ برتر فوتبال ایران به ایستگاه پایانی خود نزدیک میشود و چهره تیمهای سقوطکننده مشخص شده، سایه یک پرونده جنجالی همچنان بر فوتبال ایران سنگینی میکند؛ پروندهای که بهرغم حساسیت بالا، هنوز تعیین تکلیف نشده است.
اواخر لیگ بیست و سوم بود که مدیران وقت باشگاه مس رفسنجان از وقوع فساد مالی در این باشگاه مطلع شدند و آن را به ارکان قوه قضاییه گزارش داد. تخلفات این پرونده منجر به تشکیل پروندهای رسمی در دستگاه قضایی شد و برخی عوامل اجرایی، داوری، رسانهای و حتی مدیریتی این باشگاه و حتی فدراسیون فوتبال را با اتهامات سنگینی مواجه کرد. با این حال، تا امروز که لیگ بیست و چهارم رو به پایان است، رای قضایی درباره این فساد مالی در باشگاه مس رفسنجان صادر نشده است.
آخرین توضیحات ارائه شده درباره زمان صدور رای این پرونده به این صورت بود که اصغر جهانگیر سخنگوی قوه قضاییه در تاریخ ۲۹ آبان ۱۴۰۳ از اعلام حکم این پرونده تا پایان دیماه خبر داده بود اما اواخر سال گذشته، سخنگوی وقت قوه قضائیه از وجود نواقص در این پرونده خبر داد و اعلام کرد برای بررسیهای تکمیلی به دادسرای کرمان بازگردانده شده است. او ضمن تأکید بر لزوم رعایت اصول حقوقی، وعده داد که در سریعترین زمان ممکن تصمیم نهایی اتخاذ خواهد شد. اما حالا با گذشت چند ماه از آن صحبتها، اطلاعات جدیدی درباره این پرونده اعلام نشده است.
طولانی شدن روند رسیدگی به این پرونده در شرایطی که پنجشنبه این هفته لیگ برتر به پایان میرسد این سوال را به وجود میآورد که آیا صدور رای نهایی پرونده قرار است تا فصل آینده هم به درازا میکشد؟ به نظر میرسد دستگاه قضایی باید هر چه زودتر حکم پرونده فساد مالی در باشگاه مس رفسنجان را اعلام کند تا از ایجاد حواشی و شائبه بیشتر در فوتبال جلوگیری شود.
این پرونده چه تاثیری در لیگ برتر دارد؟
براساس بند ب، ماده ۷۳ آییننامه انضباطی فدراسیون فوتبال که در رابطه با سلامت مسابقات و تبانی است، در صورتی که مقامات رسمی یا بازیکنان یک باشگاه در تخلف مداخله داشته باشند، رکن قضایی، باشگاه مذکور را به پرداخت حداقل پانصد میلیون ریال جریمه نقدی محکوم میکند. در صورت شدت اقدامات یا اهمیت فراوان موضوع، علاوه بر جریمه نقدی باید حداقل یکی از مجازاتهای اخراج از رقابتها، سقوط به دسته پایینتر، کسر امتیاز یا استرداد جوایز و عناوین یا ترکیبی از آنها را برای باشگاه در نظر بگیرد.
البته این نکته درباره پرونده فساد در باشگاه مس رفسنجان حائز اهمیت است که خود این باشگاه و شرکت ملی مس، شاکیان اصلی هستند، در نتیجه ممکن است کمیته انضباطی کمترین حد مجازات را برای مس رفسنجان در نظر بگیرد اما در هر صورت براساس ماده ۷۳ آییننامه انضباطی و با توجه به گسترده بودن تخلفات رخ داده در فصل ۱۴۰۰-۱۳۹۹، حداقل باید یکی از مجازاتهای اخراج از رقابتها، سقوط به دسته پایینتر یا کسر امتیاز را برای رفسنجانیها در نظر بگیرد.
سال گذشته صادر نشدن رای این پرونده منجر به اعتراض باشگاه پیکان شد و امسال هم باشگاه نساجی برای بقا در لیگ برتر کور سوی امیدی به نتیجه این پرونده دارد.