ماجرای قاچاق سازماندهی شده سوخت چیست؟/ مجلس اگر مخالف مافیای نفتی است، از مکزیک و آرژانتین الگوبرداری کند

🔹بعد از آغاز زمزمههای افزایش قیمت حاملهای انرژی و ارائه صحبتهای متناقض از سوی مسئولان دولت چهاردهم حالا نوبت به قالیباف، رئیس مجلس رسیده است تا در این زمینه اظهارنظر کند.
🔹قالیباف روز گذشته در مجلس اعلام کرد که روزانه ۲۵ تا ۳۰ میلیون لیتر فرآوردههای نفتی از کشور قاچاق میشود. او همچنین تاکید کرد که این قاچاق سازماندهی شده است.
🔹رئیس مجلس گفته است که “مراکز تولید و مصرفکنندگان اصلی، اولین تامینکنندگان این قاچاق هستند و من این را با اطلاع میگویم، آیا نباید چارهای بیندیشیم.”
در همین زمینه محمود خاقانی، مدیرکل پیشین وزارت نفت به “چندثانیه اقتصاد” گفت:
🔹مفهوم این صحبتها این است که ایشان میداند منشاء این قاچاق چه کسی و کجا است. حالا که بیان میکند باید بگوید که چه کاری میخواهد در این زمینه انجام دهد و چرا جلوی این قاچاق گرفته نمیشود.
🔹بهانهای که قالیباف و سایرین مطرح میکنند این است که چون بهای فرآوردههای نفتی افزایش نیافته است، مردم مثلا در سراوان این فرآوردهها را قاچاق میکنند. این در حالی است که همه میدانند قاچاق با تانکرهای نفتی انجام میشود و حتی بعضی از اطلاعات در گذشته حاکی از این بود که تانکرهای نفتی حاوی فرآوردهها که از پالایشگاه بیرون میآیند، گم میشوند.
🔹وقتی صحبت از قاچاق حجم بزرگی از فرآوردههای نفتی است و قاچاقچیها معرفی نمیشوند، این نشان میدهد که نیروهای امنیتی و اطلاعاتی ما ضعیف و ناکارآمد شدهاند؛ بنابراین قالیباف باید مشخص کند که منظورش از این حرف چیست.
🔹اگر صحبت از حجم عظیمی از قاچاق سوخت است، این قاچاق نمیتواند از دید تیز نیرویهای امنیتی، سپاه و مجلس مخفی بماند. این حجم از فرآوردههای نفتی که در جیب کسی جا نمیشود و مسافر نمیتواند آن را جابجا کند، صرفا حجم کوچکی از قاچاق در سیستان و بلوچستان به ویژه سراوان وجود دارد که مردم از سر فقر و بیکاری بنزین را در گالنهای ۲۰ لیتری می خرند و در شرایط سختی به لب مرز میبرند و میفروشند. در برخی موارد هم داخل مرزهای کشور میفروشند.
🔹اگر مجلس قصد دارد آرام آرام برای گران کردن قیمت فرآوردههای نفتی در بودجه ۱۴۰۴ آماده شود، باید بیان کند که این کار را میکند تا سهامداران پالایشگاهها سود کنند. از این افزایش قیمت نه مردم سود میکنند و نه دولت، چون پالایشگاهها خصوصی هستند و یک مقدار از فرآوردههای نفتی را به ازای نفت خام مجانی که دریافت میکنند به دولت میدهند. اگر قرار است پالایشگاهها فرآوردههای نفتی را به دولت بفروشند و از دولت هم نفت خام را بخرند، این باید آشکار شود که اقتصاد انرژی آن چطور محاسبه میشود. چون پالایشگاهها همین الان هم دارند سود میکنند.
🔹این موارد نشان میدهد که یک مافیای نفتی در کشور وجود دارد که بسیار فعال است، مافیای بسیار گردن کلفت و قوی در صنعت نفت وجود دارد.
🔹اگر مجلس با مافیای نفتی مخالف است، میتواند روندی که مکزیک در زمینه سوخت اجرا کرده است را پیاده کند. اقتصاد دیگری که برای الگوبرداری میتوان به مجلس پیشنهاد داد، اقتصاد امروز آرژانتین است./ چندثانیه اقتصاد