در حالی که براساس بخشنامه ۳۴۸۵ صندوق رفاه دانشجویان، بانک "توسعه تعاون" موظف شده است که به دانشجویان دکتری در حین تحصیل، تسهیلات ماهانه، ویژه و پایان نامه پرداخت کند، اما خبرها حاکی از آن است که این بانک به بهانه اتمام زمان قرارداد از ارایه خدمات سرباز میزند.
بر اساس قراردادی که در خردادماه سال گذشته بین وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به امضا رسید، دانشجویان دکتری برخی دانشگاهها و پژوهشگاهای علمی میتوانستند به صورت ماهانه ۷۰۰ هزار تومان را دریافت کنند که این مبلغ هرسه ماه به حساب دانشجو واریز میشد.
پرداخت تسهیلات به دانشجویان دکتری تنها به این وام ماهانه محدود نمیشد و یک نوع وام دیگر با نام ویژه هم در مفاد این قرارداد گنجانده شده بود که تنها به دانشجویان روزانه اختصاص مییافت که مبلغ آن ۱۵ میلیون تومان بود و امکان افزایش مبلغ هم وجود داشت، وام پایان نامه هم به دانشجویانی تعلق میگرفت که پایان نامه آنها تقاضا محور و کاربردی بود.
حال در شرایطی که اجرای این قرارداد میتوانست تاحدودی به بهبود وضعیت زندگی و معاش دانشجویان مقطع دکتری کمک کند و برخی گرههای مالی آنها را باز کند، پرداخت این وامها در ابتدای کار و پس از گذشت یکسال، متوقف شد.
به عبارت دیگر توقف پرداخت تسهیلات به دانشجویان دکتری در شرایطی انجام میشود که برخی از دانشجویان این مقطع، به تامین بخشی از هزینههای خود با پرداخت این نوع وامها امیدوار بودند و حتی بر دریافت این مبالغ هم حساب باز کرده بودند، اما با توقف این طرح برنامههای آنها با مشکل مواجه میشود.
توقف پرداخت وام به دانشجویان دکتری با چراغ خاموش؟!
رونمایی از تسهیلات ویژه با حضور دو وزیر و جمعی از مسئولان و توقف تسهیلات در سکوت!
فارغ از مشکلاتی که برای دانشجویان مقطع دکتری با توقف این طرح ایجاد میشود انتقادات و سوالات بسیاری به دلایل عدم اجرای این قرارداد مطرح است، نخستین انتقادی که به توقف پرداخت تسهیلات به دانشجویان دکتری در این بانک وارد میشود این است که چرا این اتفاق بی سروصدا و بدون انتشار خبر یا اطلاع رسانی انجام شده است.
باید همانطور که در زمان امضای تفاهم نامه میان بانک توسعه تعاون و صندوق رفاه دانشجویی در سال گذشته، این خبر درخروجی اغلب خبرگزاریها مشاهده شد و در بخش دانشگاه روزنامهها به چاپ رسید، توقف اجرای طرح هم اطلاع رسانی میشد تا دانشجویان برای رفع مشکلات مالی خود به اجرای این قرارداد اکتفا نکنند.
در شرایط کنونی بانک توسعه تعاون، وزارت کار، وزارت علوم و صندوق رفاه دانشجویی باید به این سوال پاسخ دهند که چرا قراردادی که در آن حرفی از مدت زمان اجرا نشده است در همان ابتدای کار، متوقف شده است؟ کدام از یک طرفین تفاهمنامه، اتمام قرارداد را رقم زده اند؟ اگر دو طرف موافق عدم اجرای قرارداد بوده اند باید دلایل آن اطلاع رسانی شود و مشکل اصلی مشخص شود.
در واقع این فسخ یا اتمام قرارداد با موافقت طرفین انجام شده است یا به دلیل عدم پایبندی وزارت علوم به تعهداتش، کار قرارداد را به اینجا رسانده است؟ اگر وزارت علوم در اجرای قرارداد کوتاهی کرده است باید با انجام تعهداتی جدید، طرف مقابل را به اجرای دوباره قرارداد ترغیب کند.
آیا بانک مذکور بدون هماهنگی با طرف مقابل قرارداد، دست به توقف آن کرده است؟ اگر اینگونه است، آیا بانک نباید هرچه زودتر اجرای این قرارداد را از سر بگیرد و موظف به عمل به تعهداتش شود؟
انتقاد دیگری که طرفین قرارداد باید به آن پاسخ دهند این است که چرا اجرای قراردادی که میتوانست مشکلات دانشجویان دکتری را حل کند تنها یکسال اجرایی شد و هم اکنون که اجرای این قرارداد متوقف یا فسخ شده است چه جایگزینی برای این قرارداد پیش بینی شده است؟ تکلیف دانشجویان دکتری که برروی مبلغ این تسهیلات حساب باز کرده اند، چه میشود پس پیشنهاد میشود که صندوق رفاه دانشجویی هرچه سریعتر یا قرارداد را احیا کند یااینکه قرارداد جدیدی با یکی از بانکهای دیگر برای تامین بخشی از هزینههای دانشجویان مقطع دکتری امضا کند.
ناگفته نماند با توجه به اینکه بهترین نوع تسهیلات پرداختی به دانشجویان، تسهیلاتی است که در حین تحصیل پرداخت میشود و بازپرداخت آن پس از اتمام تحصیل و سپری شدن دوره تنفس انجام میشود همانند وامهایی که در قرارداد میان بانک توسعه تعاون و صندوق رفاه دانشجویی امضا شد، اما تنها یکسال اجرایی شد، باید تلاش شود قرارداد جدیدی که در این زمینه امضا میشود هم چنین شرایطی را داشته باشد.
کلمات کلیدی:
چندثانیه-توقف-پرداخت-وام