تبعات محدودیت ۶ساله برای صنعت لوازم خانگی ایران/ سراها چطور بازار را قبضه کردند؟

🔹در ۶سالگی ممنوعیت واردات لوازم خانگی به کشور رشد فزاينده سراها با بیش از ۱۷هزار پرونده تخلف، رکود سنگین در بازار لوازم خانگی و تعطیلی برخی واحدهای فروش و افزایش انحصارگری چند برند در عرصه تولید، به نظر میرسد این صنعت سرنوشت مشابهی با صنعت خودرو پیدا کند.
🔹به گزارش چندثانیه، همزمان با التهابات ارزی سال ۱۳۹۷ دولت برای جلوگیری از خروج ارز، واردات لوازم خانگی به کشور را ممنوع کرد. در شش سال اخیر با نام حمایت از تولید چند شرکت بازار لوازم خانگی را در انحصار خود گرفته و با هماهنگی سراها بخش عمدهای از فروشگاههای لوازم خانگی را به تعطیلی کشاندند.
🔹محمد بختیاری، فروشنده لوازم خانگی در امین حضور در این رابطه به خبرنگار چندثانیه گفت: در ۶سال اخیر مشتریان لوازمخانگی خارجی همچنان به دنبال برندهای معتبر هستند و به همین دلیل به دنبال خرید کالاهای کولبران هستند.
🔹به گفته وی، تهدید جدی بازار لوازم خانگی این است که با رشد سراها مشتریان قشر متوسط به سمت آنها رفته و علاقمندان برندهای خارجی تلاش میکنند از شهرهای مرزی خرید کنند و در بیشتر مواقع محصولات تقلبی و حتی دست دوم هستند.
🔹وی ادامه داد: مشکل دیگر این است که محصولاتی که به نام کالای خارجی به مشتریان فروخته میشود با چندین برابر قیمت عرضه میشود. برای مثال خرید یک یخچال کرهای از چابهار حدود ۱۵۰میلیون قیمتگذاری میشود که هزینهای حدود ۱۵میلیون برای حمل آن دریافت میشود.
🔹کاظم بیاتی، فروشنده لوازم صوتی تصویری در محدوده جمهوری به خبرنگار چندثانیه گفت: در بحث تلویزیون همچنان تقاضا برای برندهای خارجی بالا است. به همین دلیل ثبت سفارش از شرکتهای بازرگانی که در فضای مجازی فعالیت میکنند افزایش یافته که این بخش هم به فروشگاههای کوچک آسیب وارد کرده است.
🔹به گفته وی، عمده فروشندگان لوازم صوتی و تصویری از ابتدای خیابان یاسری تا حافظ در محدوده جمهوری فعالیت میکردند، اما با ممنوعیت واردات لوازم خانگی خارجی و ایجاد بازار انحصاری در سراها طی یکسال اخیر بیش از ۲۰فروشگاه در این محدوده تعطیل شده است.
🔹وی ادامه داد: انحصارگری سراها علاوه بر تعطیلی فروشگاهها منجر به افزایش توزیع کالای قاچاق، دست دوم و استوک در بازار لوازم خانگی شده است.
🔹محمد عباسیان فروشنده لوازم خانگی در بازار بزرگ میگوید: ممنوعیت واردات لوازم خانگی نه تنها تاثیری بر کیفیت محصولات نداشته؛ بلکه به نظر میرسد ادامه وضعیت کنونی صنعت لوازم خانگی را به سرنوشت صنعت خودرو دچار کند.
🔹به گفته وی، انحصارگری در تولید منجر به انحصارگری در فروش و رشد سراها شده به گونهای که در بخش لوازم خانگی خرد توزیع کالاهای ته لنجی و قاچاق افزایش یافته و خروج ارز به صورت غیررسمی افزایش یافته است. /چندثانیه اقتصاد