✍🏻 رحمن قهرمان‌پور؛ تحليلگر انتخابات و سياست خارجي

🔹روز پنج‌شنبه هم نامزدهای اصولگرا‌ نتوانستند اجماع کنند. تاثیر این کار بر رفتار رای‌دهنده می‌تواند متفاوت باشد. آنهایی که قالیباف را مقصر بدانند، به جلیلی رای می‌دهند و بر عکس.

🔹اثر دیگر این اتفاق افزایش احتمالی آرای سفید اعتراضی در میان رای‌دهندگان اصولگرا خواهد بود. کسانی که به نشانه اعتراض به هیچ یک از دو نامزد اصولگرا رای نمی‌دهند.

🔹چون رقابت نزدیک است، بنابراین میزان مشارکت خیلی مهم است. در نرخ مشارکت کمتر از ۵۰ درصد شانس پیروزی پزشکیان‌ و جلیلی بیشتر است و هر چه نرخ مشارکت بیشتر شود احتمال رفتن پزشکیان و قالیباف به دور دوم بیشتر است.

🔹یک احتمال ضعیف هم آن است که نرخ مشارکت بیشتر از ۶۰ درصد شود. اگر انتخابات به دور دوم کشیده شود شکل رقابت و حتی نرخ مشارکت متفاوت خواهد بود.

🔹اگر پزشکیان و جلیلی راهی دور دوم شوند؛ اصلاح‌طلبان در یک هفته آتی تلاش خواهند کرد فضا را دو قطبی کرده و با ایجاد ترس طبقه متوسط را پای صندوق رای بیاورند.

🔹اما در صورتی که پزشکیان و قالیباف به دور دوم بروند فرمول رقابت قدری متفاوت شده و رقابت در مرکز سیاسی شکل خواهد گرفت.

🔹در این حالت امکان شکل‌گیری دو‌قطبی کمتر است چون ترساندن طبقه متوسط شهری از قالیباف دشوار است.

🔹در این سناریو رقابت نزدیک خواهد بود؛ چون هر دو نامزد در میان آرای مردد موقعیت خوبی دارند.

🔹اما اصلاح‌طلبان به انتقادات خود از قالیباف خواهند افزود تا آرای قطعی منفی او را فعال کنند.

🔹چون در دور دوم مناظره‌ها دو نفره است، بنابراین مواضع و تفاوت نامزدها شفاف‌تر می‌شود و این می‌تواند مشارکت را تا حدی افزایش دهد.

🔹امسال جز قالیباف که رای قطعی منفی در حدود ۱۰-۱۵ درصد دارد، دو نامزد دیگر رای قطعی منفی بسیار کمی دارند.

🔹بنابراین فرمول پیروزی در دور دوم تکیه بر آرای قطعی منفی نخواهد بود. جلیلی با آنکه رای قطعی منفی اندکی دارد، ولی به خاطر مواضع سیاسی خود برای طبقه متوسط شهری جذابیت چندانی ندارد و ایجاد دوقطبی با او آسان‌تر است.

🔹در دور دوم حتی ممکن است سلبریتی‌ها و هنرمندان هم وارد صحنه شده با افزایش مشارکت کنند. چون در دور اول وارد انتخابات نشدند.

دیدگاهتان را بنویسید