سردرگمی در خطبههای جمعه

✍️ احمد زیدآبادی
🔹از شیخ علیرضا اعرافی سخنانی در رسانهها نقل شده است که مخاطب را سردرگم میکند.
آقای اعرافی در بخشی از سخنان خود گفته است: “چهره باطنی آمریکا را باید در آوارگی مردم مظلوم غزه و لبنان ببینیم و اگر بخواهیم در برابر آمریکا تسلیم شویم همین سرنوشت در انتظار ما خواهد بود.”
آیا از این سخنان جز این میتوان برداشت کرد که چون غزه و لبنان تسلیم آمریکا شدهاند به این سرنوشت گرفتار آمدهاند؟
🔹آقای اعرافی در بخش دیگری از سخنان خود هم گفته است: “باید این حقیقت را بدانیم و فریب نخوریم و ضعف از خود نشان ندهیم و معرکۀ تاریخی و تمدنی خود را بشناسیم و بدانیم غزه سرنوشت همه خائنان و تسلیمشدگان است.”
🔹در اینجا امامجمعۀ موقت قم که در عین حال نائبرئیس مجلس خبرگان و عضو شوراینگهبان هم هست، احتمالاً میخواسته چیز دیگری بگوید اما نقل قولی که از او گزارش شده است، باز هم معنایی جز همان جملۀ اول ندارد!
🔹این سطح از اغتشاش کلامی و مفهومی که مخاطب را سردرگم و کلافه میکند، ناشی از چیست؟ از ضعف بیان یا عدم تحلیل روشن و منسجم از وضعیت بغرنجی که در منطقه و ایران پیش آمده است؟
🔹بسیاری از امامانجمعه از این اغتشاش کلامی و مفهومی در خطبههای خود رنج میبرند. برای مثال، آنها معمولاً تمام مشکلات فرهنگی و اجتماعی و سیاسی کشور را به آمریکا نسبت میدهند، در حالی که آمریکا اصلاً ادعا و امکانی برای پدید آوردن آنها ندارد، اما نوبت به مشکلات اقتصادی که میرسد، آنها، تمام یا نزدیک به تمام مشکل را مربوط به مدیریت داخلی میدانند و تأثیر تحریمهای گستردۀ آمریکا را انکار میکنند آن هم در حالی که آمریکا در این زمینه قانون و دستورالعمل رسمی و علنی وضع کرده و آنها را به اجرا گذاشته است! این همه تناقض واقعاً سرسامآور شده است