✍🏻مجيد سعيدي——-
دوباره فصل نقل و انتقالات فوتبال آغاز شد تا سوال قدیمی و تکراری و البته بی پاسخ نقل محافل گردد!
ارقام نجومی و چندده ميلياردي فوتبالیست ها در مقایسه با دستمزد كارگر ان و حقوق بگیران به ویژه آن عده از كارمنداني که طبق ضوابط اجرایی بودجه مشمول سقف حقوق هستند، صدای همه را در آورده است!؟
دستمزد پزشکان و مهندسین حتی در بخش های خصوصی را به این چرخه اضافه کنید!
چرا بابد فاصله دستمزد فوتبالیست ها با سایرین در جامعه ایران اینقدر زیاد باشد؟
قیاس مع العارق است؟ قبول!
اینکه در همه جای دنیا نخبگان ورزش نظیر مسی و رونالدو و … بنابر دلایل فراوان دستمزد رویایی می گیرند و در کشور ما هم باید این تفاوت در دستمزد بازیکنان( که چون نخبه وررشی هستند و با خلاقیت خود موجب شادی و نشاط جامعه و سرافرازی کشور می شوند) وجود داشته باشد ، منکر نمی شوم! اما می گویم در کدام ساختار اقتصادی باید این تفاوت وجود داشته باشد كه به كشور ما هم تسري يابد؟
در جامعه ای که فرار مالیاتی وجود دارد، بخش خصوصی معناندارد، تورم و گرانی و شکاف طبقاتی بیداد می کند،مشکل مسکن و بیکاری وجود دارد، با تحریم ظالمانه روبرو هست، بیش از ۵۰ درصد جامعه به انتخابات پشت می کنند و … چرا دستمزد نجومی فوتبالیست ها نباید مساله باشد؟
وقتی اذعان می شود یک دلال در فوتبال سالانه ۱۰۰ میلیارد در آمد دارد ولی نخبگان و اساسا فارغ التحصیلان د انشگاهی دغدغه ورود به بازار کار دارند (!) آیا نباید در فصل نقل و انتقالات فوتبال ، ارقام نجومی سرخوردگی اجتماعی ایجاد کند؟
هرچند که در این مقال از مباحث مهم فرهنگی و اخلاق حرفه ای و موازنه عملکرد و ایضا کارایی و اثر بخشی با دستمزد که مبحث مهمی است گذر می کنم. چون نیک می دانم سقف تعیین شده در فوتبال که در سالهای اخیر باب شده صرفا ابزار تو جیهی است ولاغیر..!؟
بازهم می گویم ؛ منکر پرداخت دستمزدهای میلیاردی به فوتبالبست ها نیستم ، اما وقتی این دستمزدها در ساختار دولتی ( خوشبینانه بگویم خصولتی) و ازاعتبارات دولت تامین می گردد؛ فاصله نامتعارف كنوني بايد از بُعد عدالت( نه مساوات ) مورد سوال قرار گيرد( كه گرفته).
به دستمزد امثال دکتر مسعود پزشکیان یا دکتر احمدی نژاد که هر دو نخبه دانشگاهی و نخبه سیاسی هستند و البته رييس دولت چهاردهم فوق تخصص و جراح قلب ، نگاه کنید! آن را با دستمزد امثال بیرانوند مقایسه نمایید، آیا مغزهای جوان کشور ما حق ندارند فرار کنند و جلای وطن نمایند؟
اگر تیم هايي مثل رئال و بارسا و من سیتی و من یونایتد و دهها تیم مطرح و یا مثل عربستان قادرند ظرف دو هفته برگزاری لیگ هزینه استخدام امثال رونالدو ،نیمار،بنزما،کانته و… را کسب نمايند! پرواضح است بدليل وجود مكانيزم درآمدي از فوتبال است ، ولی وقتی درامد در فوتبال ما حلقه مفقوده است و در اين ساختار بخش خصوصي فناپذير است و دولت ميبايست تامین کننده باشد ( كه هست )چرا دستمزدهاي ميلياردي بازيكنان و دلال ها نبايد موجب اعتراض باشد؟
در چنين فرايندي تبعا فساد “جا” خوش مي كند.
راهكار در وضعيت موجود فقط و قطعا تعيين سقف نيست.
تعيين سقف عامل برانگيختگي فساد است.

دیدگاهتان را بنویسید