ماجرای شایعه سوء قصد به پوتین

برخی مدعی شدند که یکی از لیموزینهای کاروان ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه منفجر شد و با انتساب این موضوع به «سوء قصد به پوتین» مدعی شدند که «وزارت دفاع جنگ» (!) روسیه دستورات خاصی صادر کرده است.
شایعاتی بامداد یکشنبه در شبکههای اجتماعی ایران در پی آتشسوزی یک دستگاه خودروی آئوروس ساخت روسیه در خیابانهای مسکو با عنوان سوء قصد به رئیسجمهور این کشور در حال انتشار است؛ این در حالی است که بررسیها گویای نادرستی این شایعه است.
، برخی در شبکههای اجتماعی با انتشار فیلمی مدعی شدند که یکی از لیموزینهای کاروان ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه منفجر شد و با انتساب این موضوع به «سوء قصد به پوتین» مدعی شدند که «وزارت دفاع جنگ» (!) روسیه دستورات خاصی صادر کرده است، اما بررسی این فیلم و پی بردن به واقعیت ماجرا، نادرستی این شایعه را نشان میدهد.
واقعیت ماجرا چه بود؟
این فیلم را نخستین بار کانال تلگرامی SHOT روسیه منتشر کرد. بنا بر این گزارش، ساعت حوالی ۲۳:۴۵ روز جمعه ۲۸ مارس ۲۰۲۵ برابر با هشتم فروردین ۱۴۰۴ یک دستگاه خودرو آئوروس سنات در خیابان سرتنکا آتش گرفت.
این کانال تلگرامی که این فیلم و مطلب آن را برخی دیگر از رسانههای روسیه بازنشر کردهاند، در ادامه نوشت: ابتدا موتور خودرو آتش گرفت و سپس آتش به داخل خودرو لوکس سرایت کرد.
تابناک را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید
کانال تلگرامی شات در ادامه گزارش خود از این رویداد نوشت: شاهدان عینی به امدادگران زنگ زدند. کارمندان وزارت شرایط اضطراری به آتش سوزی خودرو آئوروس رسیدهاند و عملیات اطفای حریق را آغاز کردهاند. بنا بر گزارشهای اولیه، این حادثه تلفات جانی نداشت.
روزنامه گازتا از جمله رسانههای روسیه بود که به نقل از این کانال تلگرامی این گزارش را منتشر کرد و افزود که قیمت این خودرو حدود ۳۰ میلیون روبل است.
بنا بر نرخ رسمی بانک مرکزی روسیه، هر دلار آمریکا برابر با ۸۳.۶۸ روبل – واحد پول روسیه – است و با این نرخ، خودرو آئوروس قیمتی معادل افزون بر ۳۵۸ هزار و ۵۰۰ دلار دارد.
هر گردی، گردو نیست!
«آئوروس» خودرو مورد علاقه رئیسجمهور روسیه و مورد استفاده وی و دیگر مقامات ارشد این کشور است، اما از سال ۱۴۰۰ با افتتاح خط تولید انبوه این خودرو، شهروندان عادی روسیه نیز موفق به خرید این خودرو لوکس گران قیمت شدند؛ از این رو، در فروردین ۱۴۰۴ به صورت طبیعی تعداد زیادی از این خودرو در دست مردم عادی روسیه است؛ از این رو، هر خودرو آئوروس لزوما متعلق به مقامات روسیه نیست و هر فردی در این کشور میتواند این خودرو را سوار شود.
شواهدی دیگر درباره نادرستی ادعا
نکته جالب توجه دیگر در نادرستی انتساب این فیلم به ادعای سوء قصد این بود که نیروهای امدادی و وزارت شرایط اضطراری روسیه که همانند اورژانس و آتش نشانی در ایران در محل وقوع حوادث حضور مییابند، در محل حادثه حضور دارند. در زمان خاموش کردن آتش، شهروندان عادی در محل حادثه در حال عبور و مرور هستند و تردد عادی شهروندان گویای آن است که یک حادثه عادی رخ داده است. چرا که اگر حادثه خاص امنیتی بود، وضعیت دیگری در خیابان حاکم بود.
نکته تأمل برانگیز دیگر، نقل قول صورت گرفته در شبکههای اجتماعی از «وزارت دفاع جنگ» روسیه (؟!) است که چنین عنوانی در واقعیت وجود ندارد و این موضوع هم دلیل دیگری بر نادرستی این شایعه بود.
صد در صد دروغ و تخیلی
دکتر روح الله مدبر تحلیلگر مسائل روسیه در این پیوند مطلبی در کانال تلگرامی خود منتشر کرد و نوشت: شایعهای دروغین: خبر ترور آقای پوتین رئیس جمهور محترم فدراسیون روسیه صد درصد دروغ؛ ساختگی و تخیلی است.
وی با ابراز تعجب از بازنشر گسترده این شایعه کذب در شبکههای اجتماعی گفت: ️تعجب میکنم چرا اینقدر یک شایعه کذب به شدت منتشر میشود.
این تحلیلگر مسائل روسیه خاطرنشان کرد: ️هر لیموزینی که متعلق به تیم کرملین نیست.
اشاره پوتین به انگلیس در تداوم مناقشه اوکراین
انتشار شایعه سوء قصد به پوتین، اندکی بیش از یک روز از مواضع رئیس جمهور روسیه در سفر به منطقه مورمانسک در قطب شمال مطرح شد. پوتین در این سفر با تأکید بر پیروزی در عملیات ویژه نظامی روسیه در اوکراین اظهار داشت: «ما کار آنها را تمام خواهیم کرد.»
وی همچنین به نقش انگلیس در تداوم مناقشه با وجود اقدامات ترامپ برای حل و فصل بحران اوکراین اشاره کرد و گفت: متولیانی از اروپا، بویژه از انگلیس، آقای جانسون، نخست وزیر اسبق این کشور، آمدند، مسئولان اوکراین را متقاعد کردند که باید به مبارزه مسلحانه تا آخرین نفر اوکراینی ادامه دهند، با این هدف که به روسیه شکست راهبردی وارد کنند.
شاید از این منظر بود که «مدبر» تحلیلگر مسائل روسیه در کانال تلگرامی خود با درخواست از شهروندان مبنی بر اینکه هر مطلبی را باور و منتشر نکنید، نوشت: احتمالا مجددا منشأ این خبر کذب اتاق رسانهای باکینگهام (انگلیس) بوده است.
کشور روسیه که به دنبال نادیده گرفته شدن نگرانیهای امنیتیاش به ویژه با توجه به چشم انداز پیوستن اوکراین به ناتو، از اسفندماه ۱۴۰۰ عملیات ویژه نظامی را در اوکراین آغاز کرده است، از آن زمان تاکنون در معرض هجمه جنگ ترکیبی غرب بوده است و انتشار چنین شایعاتی در کشور دوست روسیه – ایران- در چارچوب جنگ روانی ارزیابی میشود.
سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه چهارم فروردین ۱۴۰۴ اعلام کرد: هجمه همه جانبه ایدئولوژیک غرب علیه روسیه شکست خورده است و ما با موفقیت از این شرایط عبور خواهیم کرد.
ماریا زاخارووا افزود: در مورد عملیات نظامی صحبت نمیکنم، این موضوع در حوزه تخصصی من نیست، اما حمله ایدئولوژیک غرب علیه روسیه، کاملاَ برنامهریزی شده بود.
وی اظهار داشت: در غرب به دنبال این بودند که با مشکلات اقتصادی که برای روسیه ایجاد کردهاند، مردم را در مقابل یکدیگر قرار دهند، نسلها را با یکدیگر درگیر کنند و تصور میکردند که ما از هجمه، جان سالم به در نمیبریم، اما ما این شرایط را تجربه کردیم و با موفقیت از آن عبور خواهیم کرد.