در حالی دور اول مذاکرات ایران و آمریکا در عمان برگزار شد، مکان دور دوم مذاکرات تبدیل به موضوعی جنجالی شده است.

خبرگزاری صدا و سیمای جمهوری اسلامی هم در گزارشی برگزاری این مذاکرات در پایتخت ایتالیا را تایید کرد. در این خبر کوتاه صدا و سیما آمده است: «همانند دور اول، وزارت خارجه عمان میزبان این دور از گفتگوهاست، اما این مذاکرات در رم برگزار می‌شود.»
اولین دور مذاکرات غیر مستقیم ایران و آمریکا در مسقط پایتخت عمان برگزار شد.

بر اساس برخی اخبار، این موضوع به عنوان نوعی دستاورد سیاسی برای ایران در نظر گرفته شد که توانسته بود هم مذاکرات را غیر مستقیم پیش ببرد و هم مکان مذاکرات را تعیین کند.

این در حالی بود که «انور قرقاش» مشاور رئیس امارات حامل نامه «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا به ایران بود؛ لذا برخی برآورد می‌کردند امارات محل مذاکرات باشد و به نوعی واسط انتقال پیام میان ایران و آمریکا باشد. در حالی که ایران جواب نامه ترامپ را از طریق عمان ارسال کرد.

تابناک را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

با وجود این اولین دور مذاکرات ایران و آمریکا به صورت غیر مستقیم در عمان و با وساطت وزیر خارجه عمان روز شنبه ۲۳ فروردین برگزار شد و طرفین نیز از نتایج آن اظهار رضایت کردند.
معمولا در چنین مواردی که کشوری به عنوان میانجی یا منتقل کننده پیام مطرح است و مذاکرات مسیر مثبتی را دنبال می‌کند، ترجیح طرفین بر تغییر نیست

معمولا در چنین مواردی که کشوری به عنوان میانجی یا منتقل کننده پیام مطرح است و مذاکرات مسیر مثبتی را دنبال می‌کند، ترجیح طرفین بر تغییر نیست.

با وجود این، چند روز پیش وزیر خارجه هلند اعلام کرد دور دوم مذاکرات در رم پایتخت ایتالیا برگزار می‌شود. «کاسپر ولدکامپ»، وزیر خارجه هلند از برگزاری دور بعدی مذاکرات، در رم، پایتخت ایتالیا خبر داده بود.

پس از آن نیز «آنتنوی تایانی»، وزیر خارجه ایتالیا از میزبانی از دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا خبر داد.

با وجود این «اسماعیل بقائی» سخنگوی وزارت خارجه ایران اعلام کرده بود که دور دوم مذاکرات نیز در عمان برگزار می‌شود.

اما پس از آن باراک راوید، خبرنگار آکسیوس با ری‌توئیت کردن پیام بقائی در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: سه منبع به من گفتند که دور دوم مذاکرات هسته‌ای ایران و آمریکا در روز شنبه قرار است در رم برگزار شود.

خبرگزاری صدا و سیمای جمهوری اسلامی هم در گزارشی برگزاری این مذاکرات در پایتخت ایتالیا را تایید کرد. در این خبر کوتاه صدا و سیما آمده است: «همانند دور اول، وزارت خارجه عمان میزبان این دور از گفتگوهاست، اما این مذاکرات در رم برگزار می‌شود.»

تغییر محل مذاکرات با واکنش سخنگوی وزارت خارجه ایران نیز مواجه شده و آنرا «حرکتی غیر منصفانه» ارزیابی کرده است.
اسماعیل بقایی؛ سخنگوی وزارت امور خارجه در ارتباط با اخبار شنیده شده درباره تغییر مکان مذاکرات در توییتی نوشته است: تغییر مکان دروازه در فوتبال یک خطای حرفه‌ای و یک حرکت غیرمنصفانه است. اما در دیپلماسی چنین حرکتی (که توسط عناصر تندروی فاقد درک منطق/هنر مذاکره معقول ترویج می‌شود) می‌تواند هر شروعی را در معرض تخریب قرار دهد

اسماعیل بقایی؛ سخنگوی وزارت امور خارجه در ارتباط با اخبار شنیده شده درباره تغییر مکان مذاکرات در توییتی نوشته است: تغییر مکان دروازه در فوتبال یک خطای حرفه‌ای و یک حرکت غیرمنصفانه است. اما در دیپلماسی چنین حرکتی (که توسط عناصر تندروی فاقد درک منطق/هنر مذاکره معقول ترویج می‌شود) می‌تواند هر شروعی را در معرض تخریب قرار دهد.

وی تصریح کرد: چنین حرکتی می‌تواند به منزله عدم جدیت و حسن نیت تلقی شود. ما هنوز در مرحله آزمایش هستیم.

با وجود این بر اساس اظهارات مقامات ایرانی مذاکرات در کشور‌های اروپایی باید در سفارت عمان یا اقامتگاه سفیر عمان برگزار شود و عمان نقش میانجی را داشته باشد. اسماعیل بقایی سخنگوی وزارت خارجه ایران در این زمینه گفته بود عمان به نقش خود در مذاکرات ادامه می‌دهد.

به نظر می رسد تغییر محل مذاکرات از سوی طرف آمریکایی به این منظور است تا دستاوردی سیاسی برای خود بتراشد و مذاکرات را در کشوری (ایتالیا) برگزار کند که روابط بسیار خوبی را با آن در حال حاضر دارد. ضمن اینکه ترجیح واشنگتن این است که مذاکرات را تبدیل به مذاکرات «مستقیم» کند و عملا نقش عمان در این مذاکرات از بین برود.

جنجال در خصوص محل مذاکرات دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا در حالی بود که پس از مذاکرات روز شنبه ۲۳ فروردین در عمان، «استیو ویتکاف» نماینده دولت ترامپ در مذاکرات نیز در تغییری ۱۸۰ درجه‌ای نسبت به قبل، از لزوم برچیده شدن برنامه غنی سازی ایران سخن گفت.

در واکنش به این اظهارات عباس عراقچی؛ وزیر امور خارجه ایران، تاکید کرد: اصل غنی سازی ایران قابل مذکره نیست. اظهارات متناقض آمریکایی‌ها به روند گفت‌و‌گو‌ها کمک نمی‌کند.

عراقچی همچنین در یک موضع گیری دیگر نیز گفته بود: ما در فاصله مذاکره مواضع متناقض و متضادی شنیدیم. آقای ویتکاف چند جور صحبت کرده است، مواضع واقعی پشت میز مذاکره روشن می‌شود. وی گفت: «بعضا مواضع متضادی را مطرح می‌کنند که اصلا کمک‌کننده به روند مذاکرات نیست، باید در مذاکرات از نظرات واقعی آنها مطلع شویم، اگر مواضع سازنده‌ای داشته باشند، می‌توان امیدوار بود که مذاکرات در خصوص چارچوب یک توافق محتمل را آغاز کنیم.»

وی افزود: «غنی‌سازی ایران امر واقعی و حقیقی است و برای اعتمادسازی نسبت به نگرانی احتمالی آمادگی داریم ولی اصل غنی‌سازی قابل مذاکره نیست.»

مواضع غیر سازنده «ویتکاف» تا جایی بود که «آلن ایر» عضو تیم مذاکره کننده هسته‌ای آمریکا در دولت اوباما در شبکه X نوشت: اگر این بیانیه ویتکاف نشان دهنده هدف آمریکا برای غنی سازی صفر ایران باشد، مذاکرات از «سخت، اما شدنی» به کار حضرت فیل (غیرممکن) تبدیل شد.

دیدگاهتان را بنویسید