امیرمحمود حریرچی، آسیب‌شناس اجتماعی در پاسخ به این سوال که چه‌دلیلی دارد در طبقات بالایی جامعه و در خانواده‌های برخوردار، شاهد خشونت‌های بیشتری هستیم، به‌خبرنگار «چندثانیه» می‌گوید:

🔹خشونت در جامعه گسترشی روزافزون دارد. برخی بر این باورند که خشونت مختص به اقشار پایین جامعه است ولی توجه داشته باشید که خشونت از بالای جامعه و از سمت طبقات ثروتمند به سمت پایین جامعه می‌آید و تنها دچار دگرگونی‌هایی می‌شود. تاکیدم بر این است که اخلاق در جامعه ما از بین رفته است و در این مورد باید بررسی و بحث جدی کنیم.

🔹هنگامی که از توسعه صحبت می‌کنیم باید در نظر داشته باشیم که تنها توسعه بخش اقتصادی مهم نیست. بلکه شاخه‌ها اجتماعی و فرهنگی هم باید رشد کنند. توجه داشته باشید که وضعیت اجتماعی ما تاثیر گرفته از مشکلات اقتصادی است.

🔹توسعه اجتماعی را می‌توانیم در توسعه روابط بین انسان‌ها خلاصه کنیم. خانواده‌های برخوردار تاکیدشان بر افزایش ضریب‌هوشی و آی‌کیو فرزندان است و به توسعه روابط اجتماعی با دیگر طبقات توجهی ندارند.

🔹فردی که از ابتدا در خانوادهِ منزوی رشد کرده در طول سال‌ها با چالش‌های روانی دست‌وپنجه نرم می‌کند و در ادامه وضعیتش آنقدری بحرانی می‌شود که دست به قتل همسر و فرزندش می‌زند.

🔹خشونت تنها جنبه فیزیکی ندارد. اکنون با گسترش بحران اقتصادی شاهد خشونت مالی هستیم که بین طبقات اقتصادی رخ نمی‌دهد و یا در خانواده بین مرد ثروتمند با زن و فرزندانش. او با اهرم اقتصادی همه را به سیطره خودش درآورده است.

🔹زیر سلطه گرفتن در جامعه باب شده است. فردی که زیر بار نمی‌رود، اگر خانواده باشد طردش می‌کند و اگر کارگر باشد اخراجش می‌کند. خشونت به‌نوعی از مجازات تبدیل شده که عمدتا انسان‌های بی‌اخلال و خودخواه به‌کار می‌گیرند.

🔹اینگونه افراد خشن در طبقات برخوردار و بالای‌شهر تعدادشان رو به افزایش است. در رفتار با افغان‌ها هم این موضوع را مشاهده می‌کنیم که متاسفانه برخی آنها را استثمار می‌کنند و رفتار خشونت‌آمیزی دارند.

🔹قشر برخوردار به‌اشکال مختلف و با ایده‌های متفاوت اطرافیان خود را تحقیر و تهدید می‌کنند. این رفتار زنجیره‌وار در جامعه گسترش میابد.

🔹همین خشونت وقتی به پایین‌شهر می‌رسد شکلش دگرگون می‌شود. مشکلات اخلاقی جامعه ما ناشی از فقدان اخلاق در اقشار پردرآمد است./چندثانیه

دیدگاهتان را بنویسید