
محمد صالحی، رئیس هیاتمدیره انجمن پسته در گفتگو با “چندثانیه اقتصاد”:
🔹اروپاییها هنوز به طور رسمی در مورد پسته ایران اظهارنظر نکردهاند، اما صحبتهایی انجام شده مبنی بر این که قصد دارند به ایران ۶ ماه فرصت بدهند تا بررسیهای لازم در این بازه زمانی، انجام شود. طی این ۶ ماه صادرات پسته ایران به اروپا متوقف نمیشود.
🔹سم آفلاتوکسین در واقع نوعی قارچ است که کم کم تبدیل به این سم میشود. این سم در تمام مواد غذایی که ما استفاده میکنیم، وجود دارد، اگر آردی که در حال حاضر در نانواییها استفاده میشود را تست کنند متوجه میشوند که سم آفلاتوکسین در آن خیلی بیشتر از پسته است، اما ما هر روز نان مصرف می کنیم و هیچ اتفاقی نمیافتد. تمام میوههایی که مصرف میکنیم هم به همین شکل است، شاید صدها برابر بیشتر خطرناک باشد و مشکل داشته باشد، اما استفاده میشود.
🔹استانداردهای اروپا بسیار سختگیرانه است و این قدر هم که شلوغ میکنند، این سم خطر ندارد. همین پسته به کشورهای دیگر صادر میشود و مشکلی وجود ندارد، اگر مشکلی وجود داشت که کشورهای دیگر هم منع میکردند، منتها استانداردهای اروپا فوقالعاده سختگیرانه است.
🔹در سال ۵۰ هزار تن پسته به چین صادر میکنیم، با وجود این که این کشور هم در مورد مواد غذایی سختگیر است، هیچ محموله پسته ایران را رد نکرده است.
🔹این که چطور پسته به این سم آلوده میشود، بستگی به نوع نگهداریاش دارد، یک موقع پسته را از درخت میچینیم میبینیم آلوده است. سالهای سال است که پسته میخوریم و هیچ اتفاقی برای ما رخ نداده است، حتی در شرایطی که وضعیت بهداشتی خیلی بدتر از الان بوده است.
🔹شاید یک واحد از یک میلیارد کیلو پسته ایران یک مقدار کپک داشته باشد. میزان سم آفلاتوکسین پسته در آمریکا ۱۰ درصد و در ایران ۱۲ درصد بوده، برای ۲ درصد بیشتر اروپا به ما گیر داده است./ چندثانیه اقتصاد