به دنبال خروس شدن جوجه های وارد شده به کشور برای تامین نیاز کشور به مرغ مقادیر زیادی ارز ترجیحی که به واردکنندگان اختصاص یافته بود؛ با این اتفاق به هدررفت و در این میان نیز کسی هم پاسخگو نیست.

ماجرای عجیب خروس شدن جوجه‌های وارداتی/ پای کدام نهاد‌ها گیر است؟
دادن ارز ترجیحی به گروهی از وارد‌کنندگان برای واردات یک کالای خاص این بار برگردن صنعت مرغداری را گرفت و درحالیکه واردکنندگان با دریافت ارز ترجیحی باید کالایی وارد می‌کردند که بر ظرفیت تولید می‌افزود، اما این واردات با تخلف یا اهمال کاری نهاد‌های نظارتی به در بسته خورد.
، بعد از گرانی مرغ در بازار، دولت برای تامین کمبود، و تنظیم بازار و کنترل قیمت‌ها با اختصاص دادن ارز ترجیحی به واردکنندگان تلاش کرد تا نیاز مردم به این کالای استراتژیک را برطرف کند، اما جوجه‌های واردشده درکمال ناباوری خروس از آب درآمده و نه تنها کمکی به تامین نیاز داخل نکرد بلکه مقادیر بسیار زیادی ارز ملی را هدر داد.

تابناک را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید
ارزهایی که حیف و میل شد

هدی فریدونیان، دبیر انجمن مرغ مادر در این خصوص گفت: شرکت‌هایی با ارز ترجیحی اقدام به واردات جوجه‌های مرغ مادر خارجی کرده‌اند که نیمی از آنها خروس از آب درآمده است؛ این در حالی است که این ارز باید صرف دارو‌های بیماران خاص یا سایر نیاز‌های اساسی کشور می‌شد.

کسی پاسخگو نیست …

او با اشاره به سکوت برخی مسئولان در قبال مشکلات این صنعت تاکید کرد: کسی درباره کیفیت واکسن‌های استفاده‌ شده یا وضعیت بهداشتی جوجه‌ها پاسخگو نیست و این اعتماد عمومی است که زیر سوال رفته، اما در فضای عمومی کشور، پرسشگری گویا به مرخصی رفته است. همچنین در کشوری که دولت خود هم مرغدار است، هم واردکننده و هم فروشنده نهاده‌های دامی است سیاسی شدن صنعت مرغداری جای تعجب ندارد.

این اتفاق درشرایطی رخ داده است که اقتصاد درگیر تورم و کمبود ارز بوده است و اختصاص ارز ترجیحی برای واردات جوجه‌هایی که نیمی از آنها غیرقابل استفاده برای تولید مرغ گوشتی هستند اتلاف منابع ارزی محسوب می‌شود؛ ضمن اینکه برنامه‌ریزی برای تولید و عرضه مرغ گوشتی در کشور را با اخلال مواجه می‌کند.

کدام سازمان ها مقصر هستند؟

این اتفاق، شائبه سوء استفاده یا بی‌دقتی در فرآیند واردات و نظارت را بیش از پیش تقویت می‌کند و هنوز مشخص نیست که آیا این موضوع ناشی از اشتباه در تشخیص جنسیت جوجه‌ها در مبدا بوده است یا عوامل دیگری مانند سواستفاده از ارزدولتی نقش داشته‌اند؛ این درحالی است که نهاد‌های مختلفی مسئول نظارت بر این فرآیند و اطمینان از صحت و کیفیت جوجه‌های وارداتی بودند که اهمال‌کاری آنان منجر به خروس شدن نیمی از جوجه‌ها شد.

به نظر می‌رسد وزارت جهاد کشاورزی به عنوان متولی اصلی بخش کشاورزی و دامپروری که مسئولیت سیاست‌گذاری، برنامه‌ریزی و نظارت کلی بر واردات نهاده‌های دامی از جمله جوجه مرغ مادر را برعهده دارد لازم است تا با بررسی نیاز کشور نسبت به صدور مجوز‌های واردات، استاندارد‌های جوجه‌های وارداتی و نظارت بر فرآیند واردات دقت نظرداشته باشد؛ بنابراین اهمال‌کاری در این سطح می‌تواند به تعیین نادرست نیازها، انتخاب شرکت‌های نامعتبر یا عدم نظارت دقیق بر محموله‌های وارداتی بیانجامد.

سازمان دامپزشکی دیگر نهادی است که در فرآیند واردات جوجه موظف بود تا بر سلامت جوجه‌ها، اصالت نژاد و عاری بودن آنها از بیماری‌ها نظارت کند و نسبت به بررسی مدارک بهداشتی جوجه‌ها و آزمایش‌های لازم در مبادی ورودی اقداماتی انجام می‌داد.

دراین میان، اما انگشت اتهام بیشتری به سمت شرکت‌های واردکننده وارد است؛ چراکه از یکسو خود شرکت‌ها ذی نفع بوده و ازسویی دیگر این شرکت‌ها در قبال ارائه اطلاعات درست، رعایت مقررات و استاندارد‌ها مسئول هستند .

به گزارش تابناک، اینکه به طور دقیق مشخص شود کدام نهاد یا نهاد‌هایی پای شان دراین تخلف گیر است نیاز به بررسی دقیق‌تر فرآیند واردات، قرارداد‌های منعقد شده، نحوه بازرسی‌ها و مستندات است، اما امید می‌رود که اهمال کاری یا تخلف صورت گرفته مشخص شود و موارد مشابهی از هدررفت منابع ارزی تکرار نشود.

دیدگاهتان را بنویسید