مهدی عرب صادق*
خود وزیر هم نمی‌داند چرا آمد و چرا رفت

نگارنده در یادداشت حاضر به دخالت نمایندگان مجلس در انتصاب مدیران اشاره داشته و به مجهول بودن علت عزل و نصب برخی وزرا پرداخته است.

سیا برای فروپاشی یکی از کشورهای بلوک شرق در جنگ سرد، یک جاسوس را در بالاترین سطح در سیستم انتصابات آن کشور نفوذ داده بود که ماموریت وی بکارگیری افراد ناکارآمد و غیر متخصص در پستهای کلیدی بود.گاهی البته مدیران و روسای کاملا” سفارشی، خطری کمتر از نفوذ ندارند. رهبر معظم انقلاب بارها در خصوص ‎نفوذ در همه عرصه های اقتصادی،فرهنگی، سیاسی هشدار داده اند، قطعا یکی از تأثیرات بدیهی آن تغییر ریل کشور از نقطه مطلوب و یا بدتر از آن در نقطه مقابل تفکر و جریان انقلابی می شود.

در خصوص مدیران سفارشی و توصیه برخی نمایندگان خاص مجلس که علیرغم تذکر دوم رهبری در انتصابات دخالت زیادی داشته و می دانیم این نمایندگان دغدغه جدی ای برای خدمت به مردم ندارند بلکه برای تقویت شبکه مالی و تبلیغاتی و بقای خود در قدرت دست به این کار می زنند، و وزرا و مسئولین ضعیف هم نسبت به این توصیه های دستوری کرنش میکنند.متاسفانه برای رفع این مشکل با وجود تاکید رهبری بر عدم دخالت نمایندگان مجلس در امور اجرایی آقای رئیس جمهور هنوز اقدام موثری برای حل این موضوع انجام نداده است.

در انتصابات دولت سیزدهم هیج خبری از تحول نخبگانی نیست و به جای آن بی سوادی سیستماتیک در برخی حوزه های مدیریتی کلان کشور جاری است و قدرت لابی های گروهی و سیاسی جای قدرت علم و تجربه را گرفته است‌ و آنچه شاهد هستیم دلسردی نیروی نخبه و جوان است که بی اعتمادی می آفریند و به جای شایسته سالاری، شایسته سوزی می شود.در برخی وزارت خانه های تخصصی دولت کسانی وارد شده اند که حتی یک روز در آن صنعت و وزارتخانه تجربه ندارند و با ساختار، نیازها و برنامه ها کاملا بیگانه اند.

آقای رئیس جمهور لابد می دانند که عزل و نصب بی برنامه راه حل نیست، بلکه خط و مشی، سیاست ها، برنامه، ساختار، اهداف، کارتیمی، زمان، اولویت، و… و نیز ‎مدیر شایسته، از عوامل مهم ‎موفقیت و شکست هستند.متاسفانه سرمایه اجتماعی آقای رئیسی پای مدیران ناکارآمد سوخته است و باید برای بازگرداندن این سرمایه و اعتماد سال ها دوید.

در خصوص عزل و نصب ها یا استعفا های اخیر، به همان دلیلی که نمی دانیم چرا وزیری آمد، حتی خود تصمیم گیران دولت هم نمی دانند چرا آن وزیر می رود و شاید خود وزیر هم نداند که چرا الان می رود؟!دولت برای وزیران بعدی گزینه جایگزین مناسب ندارد و در بزنگاه افراد با نفوذ درون دولت؛ گزینه های خود را برای تامین قدرت سیاسی خود به ملت تحمیل می کنند.متاسفانه برخی از مدیران کشور به جای طی دوره های تخصصی و علمی در دانشگاه های برتر کشور و تجربه اندوزی در دستگاه های تخصصی و طی مراحل پیشرفت سازمانی، متاسفانه فقط دوره کیف کشی و کت کشی اهل قدرت را گذرانده اند و امروز مدیر ارشد کشور شده اند.

ترمیم کابینه چند نکته دارد، اول اینکه بهتر بود ناکارآمدترین ها مثل وزیر صمت در اولویت برکناری باشند، دوم اینکه گزینه جایگزین تخصص و تجربه کافی داشته باشد، نه اینکه بی برنامه و شایسته محور باشد. سومین مسئله برنامه محوری در وزارت خانه ها و دستگاه های اجرایی است که در این دو سال اخیر این دولت از آن دور بودیم‌ و بعد برخی مشکلات دولت روحانی شرایط کشور را نابسامان کرد.برکناری وزیر کشاورزی به جای وزیر صمت نشان می دهد دلیل برکناری ها سیاسی است و نه ناکارآمدی!اینکه افرادی بدون برنامه و سابقه و تخصص در صدر وزارتخانه ها و دستگاه های اجرایی منتصب می شوند و بعد از قریب به دوسال برکنار می شوند به کشور و ملت هزینه تحمیل می شود و معلوم نیست چه کسی پاسخگوی این هزینه هاست!

* فعال سیاسی اصولگرا

دیدگاهتان را بنویسید