شیرینکاری با شکر یارانهای
دنیای اقتصاد نوشت:
🔹بر اساس گزارشهای محلی و میدانی مردم و رسانهها، نوشابههای ۱.۵لیتری که بهمن ماه سال گذشته ۲۲هزار تومان بود، در حال حاضر به ۳۰ هزار تومان رسیده است. نوشابه ۲.۲۵ لیتری هم که پارسال ۲۵ هزار تومان قیمت داشت به ۳۷ هزار تومان رسیده است.
🔹 بالاترین رشد قیمت متعلق به نوشابه قوطی بوده که در ۱۰ ماه گذشته از ۱۴هزار تومان به ۲۰ هزار تومان رسیده است. رصد قیمتها همچنین نشان میدهد تغییرات قیمت نوشابه در قیاس با فروردین سال گذشته ۱۰۰ درصد بوده؛ یعنی بهای این کالا در یکسال و نیم، دوبرابر شده است.
🔹اصلیترین استدلال برندهای نوشابهسازی برای افزایش قیمت، تورم مواد اولیه بهویژه شکر است. شرکتهای نوشابهسازی با اشاره به قیمت شکر در ماههای گذشته که از ۴۲ تا ۶۵ هزار تومان در نوسان بود، گرانی محصولشان را توجیه میکنند.
🔹این در حالی است که بر اساس آمار، صنعت نوشابهسازی بزرگترین مصرفکننده شکری است که با مساعدت یارانهای وارد کشور شده و با قیمت ۲۵هزار و ۵۰۰تومان درب کارخانه تحویل داده میشود، اما برندهای نوشابهسازی ضمن بهرهمندی از شکر یارانهای، محصول نهاییشان را بدون قاعده افزایش دادهاند؛ آن هم در حالی که برای تولید هر بطری نوشابه یکنفره حداکثر ۳۰ گرم شکر استفاده میشود.
🔹اعمال سیاستهای تبعیضآمیز از این دست ضمن آنکه به موضوع رقابت در تولید بهشدت لطمه وارد میکند، موجب تعطیلی کارخانههای داخلی و بیکاری هزاران کارگر خواهد شد، آن هم با استفاده از سوبسیدی که از جیب مردم خارج میشود و در اختیار گروهی از صنوف خاص قرار میگیرد.
🔹 افزایش چندباره محصولات شکربر طی کمتر از یک سال گذشته نشان میدهد که این سیاستها نهتنها منجر به ثبات قیمتها نشده، بلکه اکنون این رویه در افزایش مجدد قیمت نوشابههایی که روی قفسه فروشگاهها ردیف شدهاند، ظهور یافته است.