در گزارش پیشرو ماجرای ممنوع الخروجی همسر و دختر علی دایی بررسی شده است و نشان داده می‌شود داستان‌هایی که توسط اصولگرایان ساخته و پرداخته شده، چه باگ‌هایی بزرگی دارد.

همسر علی دایی

اقتصاد۲۴- روز گذشته ماجرای بازگرداندن هواپیمای ماهان از دوبی به کیش که همسر و دختر علی دایی مسافر آن بودند، یکی از مهمترین اخباری بود که بازتاب زیادی داشت؛ ماجرا از این قرار بود که همسر و دختر علی دایی که بلیت رفت و برگشت تهران به دوبی را تهیه کرده بودند و می‌خواستند به شکل رسمی از ایران خارج شوند، توسط یک نهاد (که هنوز معلوم نیست کدام نهاد است) به ایران بازگردانده شود. این اتفاق یادآور ماجرای عبدالمالک ریگی بود که در راه قزاقستان به ایران بازگردانده و دستگیر شد. در حقیقت برای مقامات امنیتی ایران همسر و دختر شناخته‌شده‌ترین ورزشکار تاریخ ایران تفاوتی با عبدالمالک ریگی نداشت! اما فارغ از این مشابهت‌سازی، ماجرای پیش آمده برای همسر و دختر علی دایی ابعاد بسیار بزرگتری داشت؛ ابعادی که موضوع این گزارش است:
ممنوع الخروجی همسر علی دایی حقیقت دارد؟

۱) پس از انتشار خبر بازگرداندن مونا فرخ‌آذری و نورا دایی همسر و دختر علی دایی، خبرگزاری تسنیم به نقل از یک منبع آگاه (که در این مورد هم هنوز هم معلوم نیست چه کسی بوده و مربوط به چه نهادی) اعلام کرد که «علی دایی به دلیل همراهی با اغتشاشات و تحریک به اعتصاب در برهه ۲۴ تا ۲۶ آبان و همچنین ۱۴ تا ۱۶ آذر، با حکم قضایی ممنوع الخروج بوده است.»

ابهام بزرگ خبر آن بود که اگر همسر علی دایی ممنوع‌الخروج بوده چرا این ممنوعیت ثبت نشده و در همان فرودگاه به آان‌ها اطلاع داده نشده است! اگر ممنوع الخروج نبوده چگونه مهر خروج بر پاسپورتش زده شده است؟

خبرگزاری تسنیم البته برای این سوال یک داستان سر هم کرده و نوشته «او با یک اقدام غیرقانونی موفق به رفع ممنوع الخروجی خود شده و به همین دلیل وارد پرواز امروز تهران به دوبی شده بود. امّا با اطلاع متولیان امر، قبل از خروج وی از کشور، منطبق بر حکم قانونی ممنوع‌الخروجی از سفر او به دوبی ممانعت شده است.»

این بخش خبر خبرگزاری تسنیم البته شبیه یک افسانه بود؛ چه آنکه ابهامات بزرگتری ایجاد کرد که مگر رفع ممنوع الخروجی در دست خود افراد است که آن را رفع یا حفظ کنند؟ البته این خبر یک ضربه بزرگ به قوه قضاییه بود و عملا تسنیم مدعی شده بود که همسر علی دایی با اقدامی از قبیل رانت و پارتی و رشوه و هر چیز مشابه (که از نظر تسنیم غیرقانونی بوده) در قوه قضاییه توانسته یک دستور قضایی را تغییر دهد؟! اتهام تسنیم آنقدر برای قوه قضاییه سنگین بود که این قوه هم زیر بار چنین خبری نرفت!

علی دایی البته این ادعای تسنیم را تکذیب کرده و گفته «این که همسر بنده ممنوع‌الخروج بوده و باید پیش از اقدام به سفر این مطلب را اطلاع می‌داده کذب محض است. نه برای من نه برای همسرم تا امروز از قوه‌قضائیه ابلاغ یا SMS با این مضمون که ممنوع‌الخروج هستیم، نیامده است.»
قوه قضاییه هم ماجرای علی دایی را به گردن نگرفت

۲) خبرگزاری ایرنا در خبری بار ماجرا را به گردن قوه قضاییه انداخت و خبری به نقل از «مرکز رسانه قوه قضاییه» درست کرد و در آن به نقل از این قوه نوشت: «خانواده علی دایی صاحب یک گالری بزرگ طلا و جواهر در همراهی با گروه‌های ضدانقلاب و اغتشاشگران و دعوت به اعتصاب، همسر علی دایی متعهد شده بود قبل از قصد خروج از کشور نهاد‌های ذیربط را از تصمیم خود مطلع کند. بر همین اساس، پس از اطلاع نهاد‌های مربوطه از پرواز حامل همسر علی دایی، با هماهنگی صورت گرفته پرواز یادشده در فرودگاه کیش فرود آمده و همسر و دختر علی دایی از هواپیما خارج شده‌اند. براساس این گزارش، ادعای بازداشت همسر و دختر علی دایی صحت ندارد و تنها از خروج آن‌ها از کشور ممانعت شده است.»

علی دایی در توضیح ادعای ایرنا اعلام کرد که «همسرم هیچ تعهدی مبنی بر مطلع کردن مقامات یا نهاد‌ها و ادارات قبل از انجام سفر خارجی نداده است.»، اما به جز علی دایی، قوه قضاییه هم موضوع را تکذیب کرد و در بیانیه‌ای تاکید کرد که خبری که به نقل از مرکز رسانه قوه قضاییه منتشر شده، صحت ندارد و غیر واقعی است. لحظاتی بعد هم ایرنا خبر خود را از خروجی خود حذف کرد. در حقیقت ایرنا در اقدامی عجیب، یک بیانیه از قول قوه قضاییه ساخته و آن را منتشر کرده بود و توضیح قوه نشان داد که خبر ایرنا غیرواقعی بوده است!

شاید ظاهر ماجرا ساده باشد، اما بگذارید یک بار دیگر ماجرا را تکرار کنیم تا بدانید چه اتفاقی رخ داده است؛ خبرگزاری دولتی ایرنا خبری به نقل از یک قوه دیگر (قوه قضاییه) جعل کرده تا بار ماجرا بر دوش قوه دیگر بیفتد! یعنی اتفاق آنقدر کوتاه‌بینیانه و نسنجیده بوده که حتی خود دولت نخواسته مسئولیت بپذیرد و بار آن را به گردن قوه قضاییه انداخته است!

به گزارش رویداد۲۴ البته موضوع از لحاظ شکلی هم مشکل دارد؛ فرض کنید یک دادگاه حکم بدهد فلان فرد ممنوع‌الخروج است. آیا دادگاه این توان را دارد که هواپیما را بازگرداند؟ به اعتبار ادعای ایرنا از فردا مثلا رئیس دادگاهی در دوره‌افتاده‌ترین شهر ایران هم خواهد توانست یک هواپیما را بازگرداند یا اجازه پرواز ندهد؟ نتیجه سوال آنقدر واضح است که توضیح درباره آن دست کم گرفتن شعور مخاطب خواهد بود و تنها یک موضوع باقی می‌ماند، اگر خبر کذب و خودسرانه بوده، چرا قوه قضاییه با ایرنا برخورد نکرده و اگر خبر درست است، چرا آن را تکذیب می‌کند؟ آیا رسانه‌های دیگر هم چنین اجازه‌ای دارند که به نقل از قوه قضاییه خبر جعل کنند؟

البته همین تکذیب نشان می‌دهد که گویا اختلافات و خودسری‌ها این روز‌ها به گونه‌ای افزایش یافته که سیستم قضایی نمی‌خواهد اعتبار خود را خرج افرادی کنند که اینگونه برای کشور تصمیم می‌گیرند و باعث حیرت می‌شوند و از هیچ اصول و قوانینی هم تبعیت نمی‌کنند.
مهاجرت رایگان به تمام کشور های دنیا (فرصت محدود)

دیدگاهتان را بنویسید